Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(16)
Forma i typ
Książki
(15)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Dostępność
dostępne
(15)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia BG
(14)
Filia nr 2 w Grodzisku Mazowieckim
(1)
Filia nr 3 w Izdebnie Kościelnym
(1)
Autor
Adamska Elżbieta
(1)
Borucka Beata (1961- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Jakubiuk Joanna
(1)
Janica Michał
(1)
Kasprzycka Marzenna
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kicki Marcin
(1)
Kmak Józef Kazimierz
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kosmala Katarzyna
(1)
Kozak Aga
(1)
Kłoczko Zbyszek
(1)
Ochman Paweł
(1)
Puzio Małgorzata
(1)
Radzikowska Agnieszka
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Sobczak Justyna
(1)
Szymanderska Hanna
(1)
Wróblewska Jagna
(1)
Ładocha Daria
(1)
Żakowski Maciek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(14)
nieznany (po)
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(2396)
Przyjaźń
(1874)
Rodzina
(1670)
Miłość
(1381)
Tajemnica
(1327)
Kuchnia polska
(-)
Powieść amerykańska
(1077)
Relacje międzyludzkie
(1043)
Zwierzęta
(914)
Śledztwo i dochodzenie
(855)
Zabójstwo
(808)
Powieść polska
(760)
Magia
(734)
II wojna światowa (1939-1945)
(668)
Rodzeństwo
(667)
Nastolatki
(664)
Dziewczęta
(658)
Dzieci
(644)
Uczucia
(610)
Życie codzienne
(534)
Małżeństwo
(526)
Policjanci
(508)
Poezja polska
(492)
Powieść angielska
(490)
Uczniowie
(461)
Literatura polska
(459)
Sekrety rodzinne
(451)
Boże Narodzenie
(423)
Trudne sytuacje życiowe
(418)
Osoby zaginione
(403)
Ludzie a zwierzęta
(400)
Przestępczość zorganizowana
(394)
Psy
(390)
Relacja romantyczna
(390)
Koty
(373)
Podróże
(361)
Matki i córki
(359)
Żydzi
(353)
Powieść młodzieżowa polska
(346)
Prywatni detektywi
(319)
Władcy
(318)
Opowiadanie dziecięce polskie
(317)
Pisarze polscy
(315)
Dziennikarze
(308)
Wybory życiowe
(308)
Arystokracja
(304)
Wakacje
(298)
Literatura dziecięca polska
(294)
Uprowadzenie
(289)
Poszukiwania zaginionych
(285)
Chłopcy
(278)
Dziadkowie i wnuki
(265)
Opowiadanie polskie
(258)
Zakochanie
(252)
Powieść młodzieżowa angielska
(245)
Zemsta
(240)
Ojcowie i córki
(239)
Seryjni zabójcy
(237)
Walka dobra ze złem
(237)
Mężczyzna
(235)
Dojrzewanie
(233)
Superbohaterowie
(231)
Śmierć
(231)
Samorealizacja
(230)
Wojna
(226)
Pisarze
(222)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(219)
Polityka
(216)
Polacy za granicą
(213)
Spisek
(212)
Politycy
(210)
Samotność
(206)
Stworzenia fantastyczne
(206)
Wychowanie w rodzinie
(206)
Dziecko
(202)
Marzenia
(202)
Potwory
(196)
Ludzie bogaci
(194)
Lekarze
(192)
Adaptacja filmowa
(181)
Krainy i światy fikcyjne
(181)
Powieść francuska
(179)
Czarownice i czarownicy
(175)
Duchy
(174)
Przyroda
(174)
Szczęście
(173)
Szpiegostwo
(173)
Język polski
(171)
Podróże w czasie
(165)
Obyczaje i zwyczaje
(162)
Pomaganie
(161)
Kłamstwo
(159)
Las
(158)
Poezja dziecięca polska
(157)
Wsie
(155)
Literatura
(154)
Kaczor Donald (postać fikcyjna)
(152)
Ojcowie i synowie
(152)
Rzeczywistość postapokaliptyczna
(152)
Zdrada
(152)
Aktorzy polscy
(151)
Temat: dzieło
Gospodyni (czasopismo)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Radzymin (woj. mazowieckie, pow. wołomiński, gm. Radzymin)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Książki kucharskie
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Książka z dużą czcionką
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Publicystyka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(10)
Historia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opowieści ze smakiem / Beata Borucka ; [zdjęcia Zbyszek Kłoczko]. - Warszawa : Wydawnictwo MB Press, 2019. - 337, [2] strony : fotografie, portrety ; 23 cm.
„Opowieści ze smakiem” to kolejna książka Beaty Boruckiej, znanej z sieci i mediów, jako Mądra Babcia. Tym razem to ogromna porcja wspomnień, anegdot i przywołania ciekawych postaci z życia autorki. Czytając przenosimy się o pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina i kroczymy przez gierkowski PRL, aż do czasów współczesnych. „Opowieści ze smakiem” to nie jest książka kucharska, to jest książka o miłości. O miłości do ludzi, do życia i do gotowania. To romans autorki z czasami młodości, ze wspaniałymi postaciami z jej otoczenia. Ta książka, to pochwała radości życia ze wspaniałym jedzeniem w tle. Tytuł najlepiej oddaje klimat książki, a zdjęcie na okładce jej autorkę, która z łobuzerskim uśmiechem opowiada anegdoty i humorystyczne przygody kulinarne i nie tylko. Autorka zaprasza nas do swojego domu pełnego ciepła i humoru, a przede wszystkim do stołu, zastawionego pysznym jedzeniem. Czytelnikowi trudno się oprzeć chęci natychmiastowego ugotowania pysznego rosołu, zrobienia „przecieraków” czy usmażenia jajecznicy, z przepisu prosto z Indii. W trakcie lektury odkrywamy też wiele sekretów kulinarnych, skrzętnie gromadzonych w zapiskach kilku pokoleń i w starym brulionie. Klimat, język i styl autorki powodują, że mamy wielką ochotę wstać i pojechać do jej chaty w lesie, żeby wspólnie pobiesiadować. Książka wywołuje zarówno wybuchy śmiechu, jak i łzy wzruszenia, a przede wszystkim natychmiastową ochotę zjedzenia czegoś dobrego, najlepiej z przepisu autorki. Dopełnieniem są piękne fotografie, pełne artefaktów i wspaniale pokazanych dań, a także zdjęć autorki, wykonanych z przymrużeniem oka i dystansem do siebie i rzeczywistości. Ta książka to prawdziwe, zabawne i wzruszające opowieści ze smakiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bosacka po polsku : nowoczesne przepisy kuchni polskiej / Katarzyna Bosacka. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2016. - 167, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
"W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołąbków będzie z Wami!" (Kasia Bosacka)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1000 przepisów / [oprac. przepisów Iwona Czarkowska]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, cop. 2016. - 288 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Ten imponujący zbiór przepisów o różnym stopniu trudności pozwala zaplanować dowolny posiłek od codziennych obiadów po wielodaniowe uczty. Prezentujemy pomysły na przekąski, zupy, mięsa, ryby oraz na dania z mąki i ziemniaków. ??asuchom proponujemy wypieki i desery, a tęskniącym za babcinymi konfiturami receptury na domowe przetwory. Tu każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od kulinarnych umiejętności. To uniwersalna książka kucharska, której nie może zabraknąć w żadnym domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Książki - Edipresse)
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Joanna Jakubiuk, pedagog z wykształcenia, gotować zaczęła z miłości, zmieniła to w pasjęi sposób na życie. Uważa, że lokalne produkty z rodzinnego Podlasia nie ustępują najlepszym smakom świata. W swojej książce chce zmierzyć się z najbardziej niedocenianym warzywem - ziemniakiem. Jeżeli ktoś może udowodnić , że nie bez powodu ziemniak zaczął swoją wielką karierę na królewskim stole i tam powinien znowu trafić - to tylko ona. Niedoceniony, a niezastąpiony. Smaczny, zdrowy, przygotowywany na wszelkie możliwe sposoby. Ziemniak. Historia, odmiany, wyjątkowe połączenia i ponad 60 słonych i słodkich przepisów Podlasianki, która mówi o sobie: jestem aktywistką kulinarną. A o ziemniakach wie wszystko.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Takiej "Kuchni polskiej" jeszcze nie było! Ponad 1000 oryginalnych przepisów. Przystępnie podany sposób wykonania.Tradycyjne polskie ciasta i ciasteczka.Dania z kuchni staropolskiej.Tradycyjne potrawy na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Najsmaczniejsze potrawy kuchni kresowej. Najlepsze przepisy na potrawy z dziczyzny. Staropolskie wina i nalewki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztukamięs ze szlachtuza : nieopowiedziana historia mięsa / Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2021. - 326, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. Autorka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kim jest Mistrz Smaku? W każdym domu mamy osoby, które nie tylko świetnie gotują, lecz także dzięki swojej pasji pozytywnie wpływają na innych. Zbierają ich przy rodzinnym stole, uczą, jak jeść zdrowo i różnorodnie, tworzą piękne wspomnienia… Mama, dzięki której do dziś pamiętasz smaki z dzieciństwa, babcia, która robi najlepsze pierogi na świecie, mąż – mistrz grilla, córka – miłośniczka kuchni wegetariańskiej, sąsiadka, u której zawsze pachnie domowym ciastem. Są jednymi z nas. Zarażają bliskich swoją miłością do gotowania, dają radość, tworzą magiczną atmosferę. Telewizja TVN i marka Prymat chcieli docenić wszystkich tych, dzięki którym ludzie spotykają się przy wspólnym stole. Znaleźli twórców niezapomnianych smaków, łączących się z najpiękniejszymi wspomnieniami – z dzieciństwem, wyjątkowym spotkaniem, ważnym wydarzeniem. We wspólnej akcji wydobyli z cienia prawdziwych Mistrzów Smaku. Ludzi, którzy przez gotowanie wywarli na innych pozytywny wpływ. W książce znalazły się zarówno przepisy ekspertów: Michela Moran i Roberta Sowy, jak i propozycje dań przesłane przez uczestników akcji Mistrz Smaku. Zapraszamy do krainy kulinarnych inspiracji! Sprawdź, czy Ty również potrafisz w domowej kuchni wyczarować coś wspaniałego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ojciec Kazimierz Kmak - przeor klasztoru Cystersów w Szczyrzycu w Beskidzie Wyspowym zaskakuje nas bogactwem potraw codziennych i świątecznych. Sprawdzone, zdrowe, niezawodne przepisy Czym wyróżnia się kuchnia klasztorna? Po pierwsze wielką uwagę poświęca się składnikom: potrawy robione są z najwyższej jakości produktów. Jest to jedzenie proste i pożywne. - zupy - sosy - mięsa - surówki - ryby - desery - przetwory Ojciec Kazimierz dzieli się swoim doświadczeniem i podpowiada np. co dodać do kiszonej kapusty, co zrobić, żeby ciasto naleśnikowe było chrupiące, jak dawkować nalewkę czosnkową Uzupełnieniem przepisów są opisy najważniejszych świąt, liczne ciekawostki i przysłowia. Kuchnia klasztorna to uczta dla duszy i ciała. Zaprośmy ją do naszych domów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 5.
Książka
W koszyku
Książka „Przepisy Gospodyni” to ponad 60 lat kulinarnych doświadczeń zamkniętych w pięknej oprawie. W publikacji prezentujemy 140 wybranych, unikatowych przepisów pochodzących z czasopisma „Gospodyni” z lat 1957–2020. Przystawki, wśród których jest przepis z lat siedemdziesiątych na wyśmienite kapuśniaczki czy na współczesne minipasztety z żurawiną i rukolą. Smakowite zupy z dumnie przez nas prezentowaną ormiańską zupą z pokrzyw czy kremem z pora, gruszki i ziemniaków. Bogaty zestaw potraw, które możemy serwować jako dania główne – wyborna wątróbka z dynią czy niespotykane racuchy z kaszy gryczanej ze śledziami. Doskonałe przepisy i wysmakowane zdjęcia to zdecydowane atuty naszej książki. Czasem trzeba mieć dosłownie kilka najprostszych produktów, by dzięki „Przepisom Gospodyni” wyczarować przepyszne danie. Przeglądając pozycję i szukając pomysłu na posiłek, czytający będą mieli też okazję przenieść się w czasie i wspomnieć to, co działo się w kuchni mam czy babć. Wzruszająca podróż kulinarna gwarantowana.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Nowoczesna kuchnia polska / Daria Ładocha. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 287, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Paweł Ochman – weganin, autor bloga weganon.pl, ponad 1000 oryginalnych przepisów i książki Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału. Odkrywca regionalnej kuchni polskiej i potraw z dzikich roślin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : potrawy regionalne / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Świat Książki, 2010. - 608 s. : il. kolor. ; 28 cm.
Forma i typ
Ponad 1300 sprawdzonych przepisów na potrawy z różnych stron Polski! Kuchnia kaszubska, warmińska, śląska, kresowa czy kujawska. Prezentujemy przepisy wykorzystywane od pokoleń i zupełnie nowe, inspirowane lokalnymi specjałami, opracowane przez gospodynie z różnych stron Polski. Autorka zbierała je przez wiele lot, jeżdżąc na liczne festyny folklorystyczne i konkursy kulinarne. Przejrzysty podział książki na regiony pomoże przygotować ucztę góralską lub mazurską. Przepisy z każdego regionu podzielone zostały na przystawki, zupy, dania główne i dodatki. Indeks zamieszczony no końcu książki pozwala z łatwością odnaleźć szukaną potrawę. Przyjęcie ubarwi lektura zupełnie wyjątkowego i zabawnego słowniczka nazw potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 w Izdebnie Kościelnym
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 3 w Izdebnie kościelnym jest nieczynna
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej
Katalog biblioteki wojewódzkiej
Katalog centralny powiatu grodziskiego