Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(302)
Forma i typ
Książki
(297)
Poradniki i przewodniki
(259)
Publikacje popularnonaukowe
(21)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Proza
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Mapy
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(240)
wypożyczone
(75)
nieokreślona
(6)
Placówka
Oddział dla dzieci BG
(19)
Czytelnia BG
(1)
Wypożyczalnia BG
(260)
Filia nr 2 w Grodzisku Mazowieckim
(31)
Filia nr 1 w Kadach
(4)
Filia nr 3 w Izdebnie Kościelnym
(2)
Summer Books
(4)
Autor
Makarowska Magdalena
(7)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Bareła Malwina
(3)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(3)
Ciseł Marcin
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Krzyżanek Joanna
(3)
Lewandowska Agata
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Mrozowska Monika (1980- )
(3)
Naklicka-Kleser Jolanta
(3)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Urban Viola
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Wójciak Dominika
(3)
Bryś Wojciech
(2)
Byszewska Izabella
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Duczyńska-Surmacz Renata
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Gubała Katarzyna
(2)
Gwis Asia
(2)
Jackowska Wanda
(2)
Kalugina-Bulka Solvita
(2)
Korkosz Michał
(2)
Kulawik Ida
(2)
Lewiński Piotr
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Mizera Justyna
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Ochman Paweł
(2)
Okrasa Karol (1978- )
(2)
Owsiak Anna
(2)
Pająk Zofia
(2)
Parma Christian (1942- )
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pruszyńska Karolina
(2)
Rudnik Justyna
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Stromkie-Złomaniec Monika
(2)
Wieczorek Marzena
(2)
Zaremba Marek (dietetyk)
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Achilleos Antonis
(1)
Allen Francesca
(1)
Allinson Kate
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Ed
(1)
Antoniszyn Tomasz
(1)
Antonsson Sofia (1977- )
(1)
Art Piotr
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Aviv Jonathan (1960- )
(1)
Axe Josh
(1)
Bailey Clare
(1)
Banach Maria (kulinaria)
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barbaro Robby
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Baron Aleksander
(1)
Baryga Mirosław
(1)
Bauer Marc Michel
(1)
Bellocq Juliette
(1)
Berdak Jarosław Roger
(1)
Berman Rachel
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bober-Bruijn Grażyna
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Borkowska Paulina
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Borucka Beata (1961- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bredvad Robert
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brożyna Anna
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Budzyk Konrad
(1)
Bueß-Kovács Heike
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Büchner SaBine (1964- )
(1)
Błaszczyk-Wójcicka Kinga
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Błęcki Paweł
(1)
Capponi-Borawska Tessa
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(118)
2010 - 2019
(171)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(278)
1901-2000
(3)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(295)
Ukraina
(2)
Język
polski
(286)
nieznany (po)
(8)
ukraiński
(2)
Odbiorca
Dzieci
(22)
6-8 lat
(15)
9-13 lat
(13)
Dorośli
(2)
Młodzież
(2)
0-5 lat
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(33)
Literatura francuska
(2)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(46)
Zdrowe żywienie
(35)
Potrawy dietetyczne
(23)
Przepisy kulinarne
(23)
Dietetyka
(22)
Kuchnia wegańska
(21)
Odżywianie
(19)
Kucharstwo
(15)
Potrawy jarskie
(15)
Dieta niskowęglowodanowa
(14)
Weganizm
(14)
Insulinooporność
(13)
Warzywa
(12)
Wegetarianizm
(11)
Zupy
(11)
Kuchnia polska
(10)
Żywność
(9)
Ciasta
(8)
Desery
(8)
Zdrowy styl życia
(8)
Dieta oczyszczająca
(7)
Dieta odchudzająca
(7)
Gotowanie
(7)
Kuchnia wegetariańska
(7)
Leczenie dietą
(7)
Cukrzyca
(6)
Ekologiczny styl życia
(6)
Kanapki i przekąski
(6)
Kultura stołu
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Koktajle
(5)
Kuchnia regionalna
(5)
Obiad
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Słodycze
(5)
Choroba Hashimoto
(4)
Dzieci
(4)
Kobieta ciężarna
(4)
Odporność
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Żywienie chorych
(4)
Ajurweda
(3)
Ciąża
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dieta paleo
(3)
Hormony
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Jelita
(3)
Kuchnia ukraińska
(3)
Makaron
(3)
Nadciśnienie tętnicze
(3)
Napoje
(3)
Otyłość
(3)
Owoce
(3)
Posiłki na wynos
(3)
Potrawy
(3)
Profilaktyka zdrowotna
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Przyprawy
(3)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(3)
Rodzina
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Soki
(3)
Zakupy
(3)
Zero Waste
(3)
Zespół metaboliczny
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Alergia
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(2)
Chleb
(2)
Cukiernictwo
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dieta witariańska
(2)
Długowieczność
(2)
Gastronomia
(2)
Gimnastyka kobieca
(2)
Jakość żywności
(2)
Kalugina-Bulka, Solvita
(2)
Kobieta
(2)
Kolacja
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Konsumpcja zrównoważona
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia indyjska
(2)
Kuchnia japońska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Kulinaria
(2)
Medycyna chińska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Nadwaga
(2)
Temat: dzieło
Gospodyni (czasopismo)
(1)
Temat: czas
2001-
(9)
1901-2000
(6)
1301-1400
(3)
1401-1500
(3)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1-101
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
101-200
(1)
1201-1300
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Grodzisk Mazowiecki (woj. mazowieckie)
(2)
Włochy
(2)
Albania
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Chorwacja
(1)
Dalmacja (kraina historyczna)
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Gmina Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski)
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Indie
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Kambodża
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kuba
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Portugalia
(1)
Radonie (woj. mazowieckie, pow. grodziski, gm. Grodzisk Mazowiecki)
(1)
Radzymin (woj. mazowieckie, pow. wołomiński, gm. Radzymin)
(1)
Skandynawia
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Uganda
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(131)
Przepisy kulinarne
(131)
Poradnik
(123)
Publikacja bogato ilustrowana
(82)
Opracowanie
(11)
Publikacje dla dzieci
(5)
Opowiadania i nowele
(4)
Książka obrazkowa
(2)
Książki kucharskie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradniki
(2)
Publicystyka
(2)
Publikacja bogato ilustrowana DBN
(2)
Relacja z podróży
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Atlas geograficzny
(1)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Komiks
(1)
Książka kucharska DBN
(1)
Książka w języku ukraińskim
(1)
Książka z dużą czcionką
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Mapa dla dzieci
(1)
Monografia
(1)
Opracowanie DBN
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Przepisy kulinarne DBN
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2091)
Edukacja i pedagogika
(778)
Socjologia i społeczeństwo
(730)
Medycyna i zdrowie
(642)
Psychologia
(597)
Kulinaria
(302)
Kultura i sztuka
(474)
Biologia
(444)
Religia i duchowość
(430)
Podróże i turystyka
(373)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(359)
Hobby i czas wolny
(304)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(303)
Rozwój osobisty
(286)
Literaturoznawstwo
(270)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(269)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(227)
Etnologia i antropologia kulturowa
(209)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(179)
Kultura fizyczna i sport
(159)
Geografia i nauki o Ziemi
(149)
Styl życia, moda i uroda
(142)
Językoznawstwo
(134)
Zarządzanie i marketing
(128)
Fizyka i astronomia
(127)
Filozofia i etyka
(112)
Ochrona środowiska
(104)
Informatyka i technologie informacyjne
(87)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(77)
Architektura i budownictwo
(71)
Nauka i badania
(71)
Inżynieria i technika
(65)
Praca, kariera, pieniądze
(59)
Media i komunikacja społeczna
(57)
Transport i logistyka
(44)
Dom i ogród
(39)
Rolnictwo i leśnictwo
(37)
Chemia
(33)
Matematyka
(28)
Archeologia
(27)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(16)
302 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Pyszne i sycące posiłki Proste i szybkie dania Przepisy, które wychodzą za każdym razem Od szybkiego śniadania i poniedziałkowej kolacji do piątkowej rozpusty, niedzielnego obiadu i deseru bez wyrzutów sumienia – Szczypta przyjemności to wszystko, czego potrzebujesz, by cieszyć się zdrowym, lecz pysznym jedzeniem przez cały tydzień. „Przepisy zawarte w tej książce są łatwe do odtworzenia, zawierają proste składniki i banalne techniki, które sprawią, że w mig przyrządzisz pełnowartościowy posiłek od zera. Dzięki niej przejmiesz kontrolę nad swoją kuchnią i nauczysz się gotować zdrowo, zamiast sięgać po przetworzone, tłuste produkty. Jesteśmy bardzo dumne z każdego dania i mamy nadzieję, że proces ich przyrządzania spodoba Ci się tak bardzo, jak kosztowanie rezultatów!” Kate i Kay „Genialne i proste przepisy, dzięki którym czuję, że nic mnie nie omija”. Lena Barksby Jedna z 1,5 milionów fanów bloga Pinch of Nom
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Osoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 15–20% światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza – Fodmap. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75% wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad Fodmap oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita – przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto pragnie gotować dobrze i z zachowaniem założeń diety Fodmap. Żaden przepis nie zawiera wobec tego cebuli, czosnku, glutenu ani laktozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka jest zbiorem 1001 sprawdzonych przepisów na ciasta, ciasteczka i desery na każdą okazję. Każdy przepis zaprezentowany jest na kolorowej fotografii, która pozwala podziwiać gotowe przysmaki. Poradnik zawiera praktyczne informacje o składnikach, które bez trudu są do kupienia w polskich sklepach; stopniu trudności, który pozwala zorientować się, czy przepis odpowiada naszym umiejętnościom kulinarnym, liczbie porcji, która pozwoli racjonalnie zaplanować przyjęcie gości, czasie przygotowania, kaloryczności potraw, czy koszcie wykonania. W książce znalazły się przepisy na ciasta: drożdżowe, biszkoptowe, piaskowe i kruche; pierniki; szarlotki i jabłeczniki; serniki; torty; ciasta i desery świąteczne; desery ze świeżych owoców; kremy i musy; desery z kaszy manny i ryżu; leguminy; galaretki, budynie i kisiele; desery lodowe oraz na gorąco.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nieprzyjemne szczypanie w gardle po czekoladzie, wysypka po szklance mleka, kaszel po spaghetti… Któż z nas choć raz nie doświadczył męczącej zgagi. Wiele osób, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, boryka się z tym problemem każdego dnia, odmawiając sobie ulubionych potraw. Jest inne rozwiązanie! Znany lekarz i Autor bestsellera "Ukryte przyczyny refluksu i zgagi" w swojej książce kucharskiej prezentuje innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Aby dobrze się czuć i świetnie wyglądać, trzeba zdrowo jeść. Rzadko jednak wiemy, czym właściwie jest zdrowe odżywianie. Zalecenia w tym zakresie zmieniają się dynamicznie - dotyczy to zarówno oficjalnej dietetyki, jak i modnych diet lansowanych przez celebrytów. Ostatnio szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się kolagen. Jest to białko charakteryzujące się specyficznym połączeniem aminokwasów - niezwykle istotne dla zdrowia. Funkcjonowanie mięśni, stawów, skóry, jelit, układu odpornościowego i wielu innych organów jest od niego uzależnione. Czy warto więc systematycznie wzbogacać dietę w kolagen? Owszem, warto! Jak zrobić to dobrze, dowiesz się z tej książki. Dzięki niej zrozumiesz, jak działa kolagen i dlaczego jest tak ważny dla organizmu. Dowiesz się, co mówi nauka o bezpiecznym odzyskiwaniu witalności, przywracaniu równowagi hormonalnej i poprawianiu odporności za pomocą diety kolagenowej. Nauczysz się także dostarczać sobie kluczowych składników i wykonywać odpowiednie ćwiczenia, dzięki którym Twoje ciało będzie sprawnie produkować kolagen. Zapoznasz się z dwoma różnymi planami dietetycznymi i mnóstwem sprawdzonych przepisów. Książka zawiera wiele praktycznych porad i konkretnych wskazówek, dzięki którym już niedługo będziesz się cieszyć sprawnością, zdrowiem i urodą!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smarowidła, pasty i inne cuda / Maria Banach. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2017. - 190, [2] strony : fotografie ; 26 cm.
Pasty można przygotować niemalże ze wszystkiego – warzyw, ziół, mięsa, ryb, jajek, serów , owoców, bakalii, a nawet takich słodyczy, jak czekolada czy ciasteczka! Wierzę, że przeglądając tę książkę znajdziecie moc inspiracji i pomysłów na to, jakie składniki warto ze sobą połączyć, by wypróbować nowe kompozycje smakowe – wytrawne i słodkie, wegetariańskie i mięsne, kremowe i chrupiące… Maria Banach Maria Banach jest autorką popularnego bloga gruszkazfartuszka.pl. Z dumą nosi tytuł pierwszego w Polsce BlogerChefa, zdobyty podczas ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla blogerów. Mieszka w krainie pyry z gzikiem oraz szneki z glancem i ponad życie kocha placki z jabłkami. Śniadanie uważa za najważniejszy posiłek, dlatego stara się, by każdy nowy dzień rozpoczynał się pysznie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegański detoks : płynna dieta strukturalna doktora Bardadyna. - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2021. - 188, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Doktor Marek Bardadyn, twórca znanej ze skuteczności diety strukturalnej, tym razem zachęca czytelników do przeprowadzenia płynnego detoksu. Wegański detoks zawiera niezwykle prostą w zastosowaniu kurację w całości opartą na produktach roślinnych, która pomaga szybko i skutecznie oczyścić ciało i umysł, wzmacnia odporność i uruchamia naturalne procesy samoleczenia organizmu. Mając do dyspozycji zestaw opartych na zasadach diety strukturalnej przepisów na cały tydzień, łatwo przeprowadzić ten detoks samodzielnie. Kaloryczność tej bogatej w składniki odżywcze, świetnie zbilansowanej kuracji wynosi zaledwie 900kcal,czyli na pograniczu postu. Mimo to starannie dobrane produkty gwarantują, że jest ona bezpieczna, a płynna forma zapewnia wytchnienie nadmiernie obciążone u układowi trawiennemu, skutecznie reguluje metabolizm i masę ciała, usuwa nadmiar toksyn z organizmu, a przy okazji pozwala odzyskać naturalną równowagę psychofizyczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy / Malwina Bareła. - Kraków : Znak Horyzont, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 24 cm.
Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia Smaku" i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami! Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz - smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie! Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady: jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa, jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową, jak nie marnować jedzenia, jakiego pudełka używać do danego posiłku. Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia smaku", w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie! Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady: jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa, jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową, jak nie marnować jedzenia, jakiego pudełka używać do danego posiłku. Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia smaku", w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje : bestseller w nowej odsłonie / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 287, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary. Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami. Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na ulicy Czereśniowej każdy jada to, co lubi. W tej tętniącej kolorami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej polecają swoje ulubione potrawy przygotowane z sezonowych produktów. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania, prezentując ponad 50 prostych przepisów. Wiosenna sałatka z ziół, czekoladowe cappuccino, drożdżowe zające wielkanocne, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupa z dyni, muffinki z kasztanami, naleśniki, gofry, czipsy z warzyw - i całe mnóstwo innych. Znajdziecie tu także cenne rady, informacje i ciekawostki, na przykład jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach i jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet - jak zrobić własną książkę kucharską! Przystępnemu tekstowi dziennikarki kulinarnej Dagmar von Cramm towarzyszą niezrównane ilustracje Rotraut Susanne Berner, która zdobyła serca dzieci i rodziców na całym świecie. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza książka autorstwa Grażyny Bober-Bruijn z pięknymi fotografiami Gosi Wieruszewskiej. Znalazło się w niej ponad 100 przepisów na proste potrawy bezglutenowe zilustrowane ok. 400 zdjęciami i rysunkami. Przepisy zostały dobrane tak, aby sprawdziły się podczas rodzinnego przygotowywania dań i zachęcały do własnych poszukiwań kulinarnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opowieści ze smakiem / Beata Borucka ; [zdjęcia Zbyszek Kłoczko]. - Warszawa : Wydawnictwo MB Press, 2019. - 337, [2] strony : fotografie, portrety ; 23 cm.
„Opowieści ze smakiem” to kolejna książka Beaty Boruckiej, znanej z sieci i mediów, jako Mądra Babcia. Tym razem to ogromna porcja wspomnień, anegdot i przywołania ciekawych postaci z życia autorki. Czytając przenosimy się o pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina i kroczymy przez gierkowski PRL, aż do czasów współczesnych. „Opowieści ze smakiem” to nie jest książka kucharska, to jest książka o miłości. O miłości do ludzi, do życia i do gotowania. To romans autorki z czasami młodości, ze wspaniałymi postaciami z jej otoczenia. Ta książka, to pochwała radości życia ze wspaniałym jedzeniem w tle. Tytuł najlepiej oddaje klimat książki, a zdjęcie na okładce jej autorkę, która z łobuzerskim uśmiechem opowiada anegdoty i humorystyczne przygody kulinarne i nie tylko. Autorka zaprasza nas do swojego domu pełnego ciepła i humoru, a przede wszystkim do stołu, zastawionego pysznym jedzeniem. Czytelnikowi trudno się oprzeć chęci natychmiastowego ugotowania pysznego rosołu, zrobienia „przecieraków” czy usmażenia jajecznicy, z przepisu prosto z Indii. W trakcie lektury odkrywamy też wiele sekretów kulinarnych, skrzętnie gromadzonych w zapiskach kilku pokoleń i w starym brulionie. Klimat, język i styl autorki powodują, że mamy wielką ochotę wstać i pojechać do jej chaty w lesie, żeby wspólnie pobiesiadować. Książka wywołuje zarówno wybuchy śmiechu, jak i łzy wzruszenia, a przede wszystkim natychmiastową ochotę zjedzenia czegoś dobrego, najlepiej z przepisu autorki. Dopełnieniem są piękne fotografie, pełne artefaktów i wspaniale pokazanych dań, a także zdjęć autorki, wykonanych z przymrużeniem oka i dystansem do siebie i rzeczywistości. Ta książka to prawdziwe, zabawne i wzruszające opowieści ze smakiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bosacka po polsku : nowoczesne przepisy kuchni polskiej / Katarzyna Bosacka. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2016. - 167, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
"W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołąbków będzie z Wami!" (Kasia Bosacka)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy – włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę – opisująhistorię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po prostu gotuj! / Pascal Brodnicki - Warszawa Media Worxx Sp. z o. o. 2005 - 188,[4]strony : fotografie kolorowe; 25 cm
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 64
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej
Katalog biblioteki wojewódzkiej
Katalog centralny powiatu grodziskiego