Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(305)
Forma i typ
Książki
(300)
Poradniki i przewodniki
(262)
Publikacje popularnonaukowe
(21)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Proza
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Mapy
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(240)
wypożyczone
(77)
nieokreślona
(8)
Placówka
Oddział dla dzieci BG
(19)
Czytelnia BG
(1)
Wypożyczalnia BG
(263)
Filia nr 2 w Grodzisku Mazowieckim
(31)
Filia nr 1 w Kadach
(4)
Filia nr 3 w Izdebnie Kościelnym
(2)
Summer Books
(5)
Autor
Makarowska Magdalena
(7)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Bareła Malwina
(3)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(3)
Ciseł Marcin
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Krzyżanek Joanna
(3)
Lewandowska Agata
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Mrozowska Monika (1980- )
(3)
Naklicka-Kleser Jolanta
(3)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Urban Viola
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Wójciak Dominika
(3)
Bryś Wojciech
(2)
Byszewska Izabella
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Duczyńska-Surmacz Renata
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Gubała Katarzyna
(2)
Gwis Asia
(2)
Jackowska Wanda
(2)
Kalugina-Bulka Solvita
(2)
Korkosz Michał
(2)
Kulawik Ida
(2)
Lewiński Piotr
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Mizera Justyna
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Ochman Paweł
(2)
Okrasa Karol (1978- )
(2)
Owsiak Anna
(2)
Pająk Zofia
(2)
Parma Christian (1942- )
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pruszyńska Karolina
(2)
Rudnik Justyna
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Stromkie-Złomaniec Monika
(2)
Wieczorek Marzena
(2)
Zaremba Marek (dietetyk)
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Achilleos Antonis
(1)
Allen Francesca
(1)
Allinson Kate
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Ed
(1)
Antoniszyn Tomasz
(1)
Antonsson Sofia (1977- )
(1)
Art Piotr
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Aviv Jonathan (1960- )
(1)
Axe Josh
(1)
Bailey Clare
(1)
Banach Maria (kulinaria)
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barbaro Robby
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bartkiewicz Bartosz (tłumacz)
(1)
Baryga Mirosław
(1)
Bauer Marc Michel
(1)
Bellocq Juliette
(1)
Berdak Jarosław Roger
(1)
Berman Rachel
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bober-Bruijn Grażyna
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Borkowska Paulina
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Borucka Beata (1961- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bredvad Robert
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brożyna Anna
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Budzyk Konrad
(1)
Bueß-Kovács Heike
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Büchner SaBine (1964- )
(1)
Błaszczyk-Wójcicka Kinga
(1)
Błęcki Paweł
(1)
Capponi-Borawska Tessa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(121)
2010 - 2019
(171)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(281)
1901-2000
(3)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(298)
Ukraina
(2)
Język
polski
(289)
nieznany (po)
(8)
ukraiński
(2)
Odbiorca
Dzieci
(22)
6-8 lat
(15)
9-13 lat
(13)
Dorośli
(2)
Młodzież
(2)
0-5 lat
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(33)
Literatura francuska
(2)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(48)
Zdrowe żywienie
(35)
Potrawy dietetyczne
(24)
Dietetyka
(23)
Przepisy kulinarne
(23)
Kuchnia wegańska
(22)
Odżywianie
(19)
Dieta niskowęglowodanowa
(15)
Kucharstwo
(15)
Potrawy jarskie
(15)
Weganizm
(14)
Insulinooporność
(13)
Warzywa
(12)
Wegetarianizm
(11)
Zupy
(11)
Kuchnia polska
(10)
Żywność
(9)
Ciasta
(8)
Desery
(8)
Zdrowy styl życia
(8)
Dieta oczyszczająca
(7)
Dieta odchudzająca
(7)
Ekologiczny styl życia
(7)
Gotowanie
(7)
Kuchnia wegetariańska
(7)
Leczenie dietą
(7)
Cukrzyca
(6)
Kanapki i przekąski
(6)
Kultura stołu
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Koktajle
(5)
Kuchnia regionalna
(5)
Obiad
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Słodycze
(5)
Choroba Hashimoto
(4)
Dzieci
(4)
Kobieta ciężarna
(4)
Odporność
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Żywienie chorych
(4)
Ajurweda
(3)
Ciąża
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dieta paleo
(3)
Hormony
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Jelita
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Kuchnia ukraińska
(3)
Makaron
(3)
Nadciśnienie tętnicze
(3)
Napoje
(3)
Otyłość
(3)
Owoce
(3)
Posiłki na wynos
(3)
Potrawy
(3)
Profilaktyka zdrowotna
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Przyprawy
(3)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(3)
Rodzina
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Soki
(3)
Zakupy
(3)
Zero Waste
(3)
Zespół metaboliczny
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Alergia
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(2)
Chleb
(2)
Cukiernictwo
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dieta witariańska
(2)
Długowieczność
(2)
Gastronomia
(2)
Gimnastyka kobieca
(2)
Jakość żywności
(2)
Kalugina-Bulka, Solvita
(2)
Kobieta
(2)
Kolacja
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Konsumpcja zrównoważona
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia indyjska
(2)
Kuchnia japońska
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Kulinaria
(2)
Marnotrawstwo żywności
(2)
Medycyna chińska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Temat: dzieło
Gospodyni (czasopismo)
(1)
Temat: czas
2001-
(9)
1901-2000
(6)
1301-1400
(3)
1401-1500
(3)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1-101
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
101-200
(1)
1201-1300
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Grodzisk Mazowiecki (woj. mazowieckie)
(2)
Włochy
(2)
Albania
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Chorwacja
(1)
Dalmacja (kraina historyczna)
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Gmina Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski)
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Indie
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Kambodża
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kuba
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Portugalia
(1)
Radonie (woj. mazowieckie, pow. grodziski, gm. Grodzisk Mazowiecki)
(1)
Radzymin (woj. mazowieckie, pow. wołomiński, gm. Radzymin)
(1)
Skandynawia
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Uganda
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(133)
Przepisy kulinarne
(131)
Poradnik
(125)
Publikacja bogato ilustrowana
(82)
Opracowanie
(11)
Publikacje dla dzieci
(5)
Opowiadania i nowele
(4)
Książka obrazkowa
(2)
Książki kucharskie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradniki
(2)
Publicystyka
(2)
Publikacja bogato ilustrowana DBN
(2)
Relacja z podróży
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Atlas geograficzny
(1)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Komiks
(1)
Książka kucharska DBN
(1)
Książka w języku ukraińskim
(1)
Książka z dużą czcionką
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Mapa dla dzieci
(1)
Monografia
(1)
Opracowanie DBN
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Przepisy kulinarne DBN
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2108)
Edukacja i pedagogika
(795)
Socjologia i społeczeństwo
(740)
Medycyna i zdrowie
(650)
Psychologia
(612)
Kulinaria
(305)
Kultura i sztuka
(478)
Biologia
(455)
Religia i duchowość
(445)
Podróże i turystyka
(377)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(359)
Hobby i czas wolny
(307)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(304)
Rozwój osobisty
(289)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(274)
Literaturoznawstwo
(271)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(229)
Etnologia i antropologia kulturowa
(213)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(180)
Kultura fizyczna i sport
(160)
Geografia i nauki o Ziemi
(151)
Styl życia, moda i uroda
(142)
Językoznawstwo
(135)
Zarządzanie i marketing
(129)
Fizyka i astronomia
(127)
Filozofia i etyka
(113)
Ochrona środowiska
(106)
Informatyka i technologie informacyjne
(87)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(77)
Architektura i budownictwo
(71)
Nauka i badania
(71)
Inżynieria i technika
(67)
Media i komunikacja społeczna
(59)
Praca, kariera, pieniądze
(59)
Transport i logistyka
(44)
Dom i ogród
(43)
Rolnictwo i leśnictwo
(39)
Chemia
(33)
Matematyka
(28)
Archeologia
(27)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(16)
305 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Umami. Opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I. - Kraków : Znak koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie ; 26 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: • schab z jałowcem • rosół ratunkowy dobry na wszystko • kleftiko pachnące Cyprem • pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej • tadżin z makreli • czy przepyszny tort Jadziny zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. JOANNA BRODZIK zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Herbata : odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie / Anna Brożyna. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 309, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Przewodnik po świecie herbaty, zarówno dla zaawansowanych, jak i początkujących miłośników tego naparu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co jeść, by uchronić się przed rakiem? Czy odpowiednią dietą można się z niego wyleczyć? Jak sobie pomóc, gdy choroba już nas dotknie? Autorki odpowiadają na powyższe pytania na podstawie własnego doświadczenia pracy z osobami chorymi onkologicznie, a także w oparciu o najnowsze badania naukowe. Wyjaśniają, zbierają „w pigułce” wszystkie zalecenia, podają przepisy i gotowe jadłospisy. Obalają mity o popularnych cudownych metodach, dietach, czy suplementach. zobacz więcej na: https://www.zwrotnikraka.pl/poradnik-nie-daj-sie-rakowi-wsparcie-zywieniowe/ | Zwrotnikraka.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hummusy i pasty : 76 prostych i inspirujących przepisów / Konrad Budzyk. - Kraków : Znak, 2021. - 208, [2] strony : fotografie kolorowe ; 26 cm.
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna. Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci. Gandalf.com.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co to znaczy „jadać w królewskim stylu”? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Oto książka, która rzuca nowe światło na historię – przez kuchenne okno. Potężny władca, który sam o sobie mawiał, że dla ludzi Wschodu jest „Prawodawcą”, dla ludzi Zachodu – „Wspaniałym”, a w pałacowych kuchniach zatrudniał pół tysiąca osób, na „rozmowie rekrutacyjnej” wymagał od kandydata na kucharza tylko jednego – prezentacji swojej metody… gotowania ryżu. Młodziutka, śliczna cesarzowa katowała się drakońskimi dietami i głodówkami, pijąc ohydny sok mięsny z przyprawami, by zachować zgrabną sylwetkę. Przywódca jednego z największych światowych mocarstw siadał kilka razy w tygodniu do ohydnych tostów z podrobami i nudnych jaj w pomidorach, a gosposia z piekła rodem reglamentowała mu kawę. Władczyni imperium rozciągającego się od Indii aż po Amerykę wolała wstawać zza stołu wcześniej, przerażona tym, że mogłaby skończyć jak ojciec – otyła i schorowana. Polski król, który naród z kuflów, szklenic, beczek złupił, wzbudził powszechne oburzenie, bo nie dość że preferował lekką, niezbyt „pieprzną i szafranną” kuchnię, to jeszcze – o zgrozo! – odmawiał kielicha. Niestroniący od zmysłowych rozkoszy papież miał sześciu kucharzy do dyspozycji, i choć wiernym pozwalał folgować grzechowi obżarstwa, zdejmując z indeksu kolejne produkty, sam zadowalał się nawet zwykłą smażoną rybą. Obdarzony niezwykłym geniuszem autor najsłynniejszego przedstawienia Ostatniej Wieczerzy na półmiskach przed Chrystusem i Apostołami uwiecznił wykwintne danie godne książęcego stołu – choć niejeden książę spożywanie go przypłacił zdrowiem lub życiem. Wyobraź sobie pszenną bułkę i zwykłe piwo jako posiłek na królewskim stole – i to wcale nie w poście. Spróbuj policzyć, ile dań serwowano na co dzień sułtańskim nałożnicom, papieskim metresom, żonom i córkom renesansowych książąt. Zastanów się, jak wiele wyrzeczeń musiały ponieść władczynie, które – mając do dyspozycji sztab kucharzy i podstawiane im pod nos pyszności – pragnęły zachować zgrabną sylwetkę i dobre zdrowie. Poznaj „jedyny nektar, którego picie nie odbija się na kobiecej urodzie” i dowiedz się, dlaczego Włosi lubili słodzić, a Polacy – doprawiać pieprzem. Czy będziesz na tyle odważny, żeby wziąć udział w uczcie godnej cesarza, na której podadzą ci wieprzowe sutki, ryje i jądra? Czy twój żołądek (i głowa) przetrwają w starciu z sarmacką gościnnością? A może spróbujesz znaleźć coś dla siebie w barwnej kuchni Orientu lub renesansu, w „kryzysowym menu” amerykańskiego prezydenta lub w bogatej ofercie deserów rodem z Wersalu – i zaskoczysz bliskich osobiście przyrządzonym daniem przy okazji najbliższego spotkania? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - Wydanie 3 zmienione - Warszawa : ROSNER I WSPÓLNICY, 2002. - 18 s. : [16] stron tablice (w tym kolorowe), faksymila, fotografie, portrety ; 24 cm.
Zastanawiam się, dlaczego pomimo mnogości książek kulinarnych na rynku wydawniczym zgodziłam się na kolejne wydanie mojej książki opublikowanej po raz pierwszy dwadzieścia pięć lat temu? Myślę, że dlatego, że uwielbiam jeść i ogromnie lubię opowiadać rozmaite historie. W "Mojej kuchni pachnącej bazylią" namiętnie snuję opowieści i wspomnienia dotyczące mojej Toskanii, mojego życia i mojego jedzenia. Dotyczące Italii mojego dzieciństwa i lat młodzieńczych, która już nie istnieje. Dotyczące również Polski, mojej drugiej ojczyzny, gdzie żyję już od ponad trzydziestu lat i gdzie odkryłam wiele wspaniałych dań, o których wcześniej nawet nie słyszałam. Z ogromną radością pisałam tę książkę w odległym 1994 roku. Odniosła wtedy sukces, którego się nie spodziewałam, oraz dała mi ogromną satysfakcję i sympatię czytelników, która zaskakuje i raduje mnie do dziś. Autorka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 64
Książka
W koszyku
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina "Wariacje Goldbergowskie"? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze." Autorki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupy : 270 najlepszych przepisów / Małgorzata Caprari. - Wydanie II poprawione. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych - trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy! Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych ale i przywołują wspomnienia i skojarzenia z najlepszymi rodzinnymi chwilami. Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Robione z lokalnych, sezonowych składników awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy tych najbardziej popularnych a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowy wyrób serów / Ricki Carroll ; [tłumaczenie Olga Knopińska]. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2014. - VII, [1], 271 stron : ilustracje ; 24 cm.
Witajcie w świecie serów! Blisko 100 przepisów na sery; 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków. Przemiana mleka w ser, to zadanie, o które może pokusić się każdy z nas. Nawet w warunkach domowych możemy, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą można osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może być inspiracją do założenia dochodowego zajęcia. Książka zawiera także wskazówki i receptury wypróbowane przez innych miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki. Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym – jak pewnie stawiać pierwsze kroki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie, że... naturalnie! Awokado, daktyle, spirulina, a obok nich swojska brzoza, pyłek pszczeli i kasza jaglana – to tylko niektórzy z bohaterów tej książki. W świecie, który co i rusz wskazuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie i ziołowo : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Wydawnictwo Słowne, copyright 2021. - 168, [8] stron : fotografie kolorowe ; 23 cm.
Odkryj dobroczynną moc ziół. Co możemy zrobić, by w codziennym życiu ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest zaskakująco prosta – to powrót do natury. Jedz naturalnie, korzystaj z bogactw Matki Ziemi i dobroczynnej mocy ziół. Ta niedoceniana grupa składników ma Ci wiele do zaoferowania, a autorka będzie Twoją przewodniczką po ich świecie. Agnieszka Cegielska to znana propagatorka naturalnego stylu życia, autorka bestsellerów z cyklu „Naturalnie”. Tym razem przygotowała 60 przepisów na pyszne ziołowe potrawy, które wzmocnią Twój organizm i polepszą nastrój, a jednocześnie pomogą Ci odnowić kontakt z naturalnym rytmem ciała. Znajdziesz tu przepisy na pobudzające poranne koktajle, smakowite, krzepiące zupy i lekkie dania, które pozwolą Ci się wyciszyć przed nocnym odpoczynkiem. Dzięki sile naturalnych składników i zawartych w przepisach ziół nauczysz się, jak żyć w zgodzie z sygnałami płynącymi z Twojego wnętrza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2019. - 210 stron : fotografie ; 22 cm.
Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników. Po bestsellerowych Naturalnie i Naturalnie 2 nadszedł czas na książkę z przepisami. Agnieszka Cegielska – propagatorka naturalnego stylu życia –przygotowała 60 przepisów na potrawy, które wzmocnią Twój organizm i będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. A ponadto dopieszczą Twoje kubki smakowe. Naturalnie, zdrowo i smacznie. Czegóż więcej można chcieć?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Książka zawiera 140 przepisów dla tych, którzy nie chcą, aby choroba ograniczała ich kulinarne przygody. W publikacji znajdują się także tabele żywieniowe z informacjami o ilości wytworzonego kwasu moczowego oraz propozycje jadłospisu na 28 dni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielka księga smoothies : odkryj ponad 400 pysznych przepisów na koktajle! / Pat Crocker ; przekład: Magda Witkowska. - Wydanie w nowej szacie graficznej. - Warszawa : MT Biznes, 2019. - 392 strony : ilustracje (w tym kolorowe) ; 26 cm.
(Laurum)
W książce, obok kilkuset przepisów na koktajle, znaleźć można informacje o siedmiu układach naszego organizmu, w szczególności o ich znaczeniu dla zdrowia, o potencjalnych zaburzeniach ich funkcjonowania, a także o zmianach w diecie i szeroko pojętym stylu życia, który pomaga utrzymać je w jak najlepszej formie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Make cooking easier : przepisy na cztery pory roku / Zosia Cudny. - Poznań : Rebis, 2014. - 183 s. : il. kolor. ; 24 cm.
Autor
Dziedzina i ujęcie
Przepisy na cztery pory roku to autorska książka Zosi Cudny, założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych. Książka jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne etapy gotowania i pieczenia. Autorka ukazuje przyjemność płynącą z jedzenia w gronie rodziny, pokazując, że atmosferę rodzinnego ciepła można budować samemu każdego dnia. Wystarczy trochę inspiracji. A z pewnością znajdziecie ją w tej wyjątkowej książce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki temu poradnikowi, prezentującemu wyniki najnowszych badań naukowych, poznasz fakty i mity o cukrze, olejach rafinowanych, tłuszczach i cholesterolu. Dowiesz się, jak szybko schudnąć, pokonać cukrzycę, insulinooporność i choroby serca. Zastosujesz 21-dniowy plan żywieniowy oparty na zasadach i przepisach diety niskowęglowodanowej i ketogenicznej. Już dziś możesz wykorzystać ponad 50 przepisów na pyszne dania o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów. Poznasz też korzyści wynikające ze stanu ketozy. Zastosujesz zasady sprzyjające odchudzaniu, które płyną z pomijania posiłków, czyli postu przerywanego. Keto dla zdrowia! Cała prawda o cukrach, tłuszczach i insulinooporności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Kuchnia polskich kresów / Ryszard Jan Czarnowski. - Wydanie I. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza RYTM, 2020. - 312 stron ; 24 cm.
Kolejny tom serii "Moje Kresy" opisuje tradycje, zwyczaje i przepisy kulinarne często zapomniane. Receptury, których rodzicielstwo przypisują sobie narody z innych części Europy, zamieszczone w tej książce po to, byśmy nie zapominali o naszych kuchennych tradycjach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej
Katalog biblioteki wojewódzkiej
Katalog centralny powiatu grodziskiego